Hoppa till huvudinnehållet

Så lyckas du på börsen

Det finns några tidlösa steg som är bra att fundera över för att långsiktigt lyckas på börsen. Här kommer några tips på hur du förbättrar dina möjligheter till en god avkastning med aktier och fonder.

Kolla gärna in livesändningen jag gjorde den 2 september ovan. Om du vill ha presentationsbilderna så laddar du ner de här.

Se även gärna kommentarsfältet nedan där många vanliga frågor besvarades.

Börsen är rätt plats för långsiktigt sparande

Att spara i aktier och aktiefonder har på lång sikt varit väldigt framgångsrikt. Genom att investera i företag som skapar tjänster och produkter vi människor använder har du fått en god avkastning på dina pengar. Bilden nedan visar vad 1 krona har historiskt vuxit till om du investerade den på svenska aktiemarknaden jämfört med vad du ungefär hade fått för tryggare sparande så som sparkonto under samma tid.

Skillnaden i avkastning är markant, men nyckeln ligger i långsiktigheten. På kort sikt kan börsen svänga kraftigt och vi har haft flera kriser under de senaste decennierna. Har man haft is i magen och tänkt långsiktigt har det lönat sig. Så frågan är hur man gör för att investera på aktiemarknaden.

Starta månadssparande för att maximera ränta-på-ränta effekten

Ett månadssparande är en av byggstenarna för att långsiktigt lyckas på börsen. Genom att automatisera ditt sparande så säkerställer du att det blir av. Dessutom brukar börsen både stiga och falla från tid till annan, genom att du köper varje månad så kommer du även att köpa in dig vid dessa tillfällen då börsen uppfattas som billigare.

Att månadsspara är enkelt och du kan själv anpassa det efter vilken summa du kan avvara varje månad. Vet du inte vilka fonder du ska månadsspara i, så har vi en kostnadsfri tjänst för månadssparande där du kan få hjälp med att skapa en egen fondportfölj.

Bilden ovan visar vad som hänt på riktigt om man sparat 10 % av den genomsnittliga lönen i Sverige varje månad in i en gratis svensk indexfond. Första 10 åren så händer nästan inget och sen så börjar staplarna röra på sig kraftigt. Denna bild visar förklaringen av ränta-på-ränta och vilken effekt det kan ge!
Jag startade sparande år 2000 när börsen stod på en topp. Det är egentligen det sämst tänkbara tillfället att börja, men även då går det att spara ihop till över en miljon kronor. Mer exakt tog det 15 år att spara ihop till miljonen, och du märker att den andra miljonen gick betydligt fortare.

Bilden ovan visar värdet vid starten av varje år.

Välj rätt konto som du stoppar dina aktier och aktiefonder i

Första steget är att öppna ett konto för att kunna spara på svenska börsen. Det finns några olika kontoformer idag vilket ger olika förutsättning för deklaration, skatt och liknande.
Ja vet, deklaration och skatt är inte de roligaste aktiviteterna i världen men gör du rätt val från början så kommer det gå väldigt enkelt idag.

Investeringssparkonto (ISK) är den populäraste kontoformen och funkar toppen för att spara i aktier och fonder. Du får en låg schablonskatt på ditt kontovärde istället för att betala 30% vinstskatt.

Kapitalförsäkring (KF) är också bra och innehåller samma skattenivå som ISK. En KF lämpar sig bra för dig som vill köpa utländska aktier. Då alla länder har egna skattesatser så hjälper banken dig att hämta tillbaka utdelningsskatt som du betalar. Dessutom är det bra för barn- och pensionssparande då du själv kan välja förmånstagare på kontot. Du kan alltså själv styra vem som ska ärva ditt konto.

Dags att börja investera

Aktier funkar bra för dig som är villig att lägga lite på att analysera och lära på om företag. Du behöver fundera ut vad företaget sysslar med idag och ifall det har potential att växa framöver. Det är givetvis lättare sagt än gjort, men det är vad aktieinvesteringar går ut på.

Tänk på att du kan både tjäna och förlora pengar på aktier. Du tjänar när aktiepriset stiger eller när du får ta del av vinsten genom utdelning. Båda fallen sker när det går bra för företaget som du investerat i. Går det istället dåligt så kommer du se aktiepriset falla och i värsta fall går företaget i konkurs, då är hela ditt investerade kapital borta. Du kan dock inte förlora mer än du investerat.

När du har gjort din analys så är det dags att köpa aktier. Det du behöver göra rent praktiskt är att ha pengar på ditt konto för att kunna köpa så många aktier som du önskar.

När man köper aktier så kostar det en liten avgift som kallas för courtage. Det är vanligtvis en liten procent på totalvärdet du köper för. Som tur är den avgiften idag försvinnande liten och i vissa fall till och med avgiftsfritt.

Rent praktiskt är det med andra ord inte svårt att köpa aktier. Däremot kan det vara en utmaning att hitta rätt aktier att investera i. Det kräver att du är något påläst om företaget för att lyckas som aktieinvesterare. Det är sällan en bra idé att bara chansa och köpa aktier på måfå.

Fondsparandet gör det enklare för dig

Om du har svårt att förstå aktier så är det en bättre idé att köpa några aktiefonder istället. En fond är enkelt förklarat en samling av tillgångar som någon annan har plockat ihop åt dig. Så när du köper en aktiefond får du ofta mellan ett tjugotal till flera hundra olika aktier i ett enda köp.

Fonder gör sparandet mycket enklare, men det är fortfarande en bra idé att läsa på om vad fonden du köper har för exponering och vad den kostar. Det är ju en skillnad på om du köper en svensk aktiefond eller en amerikansk aktiefond, i den förstnämnda får du svenska aktier och i den senare amerikanska aktier. Mitt tips är att se till att ha en handfull olika fonder med lite olika inriktningar så har du spridit dina risker.

Se också till att kolla vad avgiften är innan du köper dina fonder. Fonder har en förvaltningsavgift som dras ifrån ditt fondsparande. Avgiften brukar variera mellan 0% till ca 1,5%, om avgiften är högre så tycker jag du ska fundera på om det är värt för dig att spara i den fonden. Lägre avgift innebär ju att mer av dina pengar blir kvar och kan växa. Med det sagt betyder det inte att billigast är bäst, om du hittar en fond med duktiga förvaltare som skapar en avkastning som är bättre än börsens genomsnitt så kan det vara värt varje krona i avgift. Mitt tips är att se till att ha både några billiga indexfonder och några aktiva fonder som faktiskt slår börsen.

Håll dig uppdaterad och fortsätt inspireras

Jag hoppas att du börjar känna den där härliga känslan i magen av att du gör något rätt. För det gör du, några enkla val du fixar idag kommer ge enorm effekt om några år. Nu är det upp till dig att fortsätta denna resa och hålla den där sparglädjen levande.

Jag lovar dig att aktiesparande dessutom blir ännu roligare om du har någon att dela detta med. Utmana en vän eller partner för att ha någon i din närhet att prata aktier med. Gå med i nätverk som Aktiespararna eller Unga Aktiesparare för att hitta likasinnade. Prata med andra aktienördar online via Shareville.

Nu har du receptet – det är dags för dig att börja tillaga till din egna finansiella framgång!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
46 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-09-11 15:53

Hej Alexander,

Jag har ett ISK och ett AF hos Avanza.

Har gjort överföringar från Swedbank till AF-kontot. Har köpt och sålt aktier via AF. Så du menar att det är lite svårare när det gäller deklaration o högre skatt? Har du råd på hur jag bäst deklarerar då? Om jag överför till ISK, slipper jag detta då?

Tacksam för svar//NJ

Anonym
Anonym
2020-09-07 16:32

Lite nyfiken – vilken sverigefond har gått upp ca 30% i år? Sista stapeln (2020) i “10% sparande” ser ut att vara ca 30% högre än stapeln innan (2019). Mina indexfonder ca +/- 0% sedan årsskiftet…. (visst – några nya månadsspar har tillkommit och lite positiv effekt av köpen mars/april men det förklarar inte + ca 30%)

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-21 15:57

Hej,
Skulle kanske förtydligat i bilden men det är värdet vid start av året. Så 2020 innehåller den uppgång vi såg 2019.
Du kan se att 2019 dessutom inte steg mycket från 2018 och det var ju för att börsen gick ner. Men gick inte ner mycket och de månatliga insättningarna var större än nedgången.

Så svar på frågan: Värdet är i början av varje år. 😉
Tack för frågan.

Anonym
Anonym
2020-09-03 22:11

Den första bilden, vad säger den, egentligen? Investerat en krona i vad? Finns det något bolag som finns kvar från 1950 till 2020? En bild över en investering i en fond som har funnits länge vore väl en bättre representation av verkligheten, där också avgifter är subtraherade.

Jag vet inte, jag är endast en glad nybörjare! 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-03 22:17

Fortsatte att kolla vidare, och såklart visade du en slide på precis det jag ville.. haha. Tack för ett bra program!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-07 15:06

Toppen 🙂

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:37

Om jag flyttar utomlands, kan jag fortfarande ha ISK, KF…?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 16:22

Det beror på vilket land du flyttar till. Generellt gäller att du ska vara skatteskyldig i Sverige för att få ha ISK.
Men KF brukar gå att ha även om du bor utomlands och inte är skatteskyldig i Sverige.
Men kolla med kundservice för ditt land specifikt som du vill flytta till

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:34

AF konto på Nordnet, går det som Depåkonto, Kapitalförsäkring eller ISK?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 16:21

AF konto är depåkonto. AF är förkortning för Aktie- och fonddepå.
(Har även sett det heta Notariekonto på vissa banker, men det är samma sak också.)

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:26

Är en globalfond att föredra över en mix av Usa, tillväxt och Sverige?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 16:20

Nja, skulle nog säga att du kan skapa en bättre balans om du själv väljer en USA fond + en Tillväxtmarknadsfond + en Sverigefond.
När du köper en Globalfond får du just nu väldigt mycket USA och väldigt mycket Tech-jättar. Kan finnas anledning att ha en bättre balans på lång sikt. Min kollega Frida skrev ett bra blogginlägg om detta här: https://www.nordnet.se/blogg/alla-ager-vi-techjattar/

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:25

Är det någon idé att spara i guld/silver eller råvaror i övrigt nu när ex guld är i toppnivå?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 16:19

Guld har ofta används som skydd mot börsfall och sämre ekonomiskt lägre. Om man tror att börsen och ekonomin ska försämras så kan det finnas anledning att komplettera med ädelmetaller, men det finns också många saker att ta i beaktande. Här har jag samlat lite tankar om Guld och Silver: https://www.nordnet.se/blogg/guld/ + https://www.nordnet.se/blogg/silver/

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:22

Om en aktie gör en ökning på 60% eller tom 144%, bör en då sälja och ta vinsten,eller ska en fortsätta behålla om det ändå är långsiktigt?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 16:18

Hej Ewa. Jag gör personligen inga säljbeslut på grund av att en aktie har gått upp mycket. Om något får det mig ofta att tänka tvärtom, alltså sugen på att köpa. Ofta finns det en anledning att aktien stiger, för att företaget utvecklas kraftigt positivt. Så länge det fortsätter så har aktien i plats i portföljen. (Ett exempel är Evolution Gaming, där bolaget successivt sett aktiepriset stiga samtidigt som företaget har ökat sin omsättning och vinst.) Men sen finns det fall när aktien stiger utan att företaget förändras nämnvärt, ett exempel är just nu Tesla. Den aktien stiger just nu… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:22

Skulle du säga att spara långsiktig i en folkaktie är ungefär samma sak som att spara i en indexfond? Är inte risken ungefär densamma då?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 16:14

Har Paria, se mitt svar ovan till Anette. Där resonerar jag lite kring detta. Snabba svaret är Nej.

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:21

Som du sa precis; förr eller senare går det ner på börsen. Men när ska man då egentligen hämta hem en vinst på en aktie?? Jag köper – men säljer aldrig….. Tänker sälja typ som pensionär; men bör man egentligen sälja av när man tror att det är dags?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 16:14

Hej Anette, Det är generellt sett en riktigt bra strategi du pratar om – Buy and Hold. Du har helt rätt i att det inte är läge att sälja när börsen går ner. Däremot kan det vara läge att sälja om bolaget går i helt fel riktning. Den som köpte General Motors i sin ungdom när dom var det dominerande bolaget på amerikanska börsen har fått se det utvecklas till ett konkursfärdigt företag. Så jag skulle vara lite försiktig med att “gifta” sig med sina aktier och behålla de oavsett vad som händer, utan det finns ofta anledning att se… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:20

Om du tror på ett bolag, men det just nu har ett negativt P/E-tal, bör man avvakta med att köpa då? Eller kan det fortfarande vara en idé att investera innan det förhoppningsvis vänder?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 16:06

Jag kan absolut köpa om det är negativt P/E. Det betyder ju att företaget gör förlust nu, då blir också P/E talet ganska oanvändbart som verktyg. Utan frågan är då om bolaget ändå är kassaflödespositiva, så de kan hålla verksamheten vid liv. Om inte, då är det snart dags för nyemission och det är jag sällan förtjust i. Har du tid och lust att gräva lite och göra lite mer analys så kan man hitta spännande tillväxtcase som just nu gör förlust. Men risken är generellt högre och letar du mer stabila bolag så är en bra tumregel just att… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-09-02 12:19

Kan du rekommendera några bra Hedge-fonder?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-02 16:03

Hmm, jag har alldeles för dålig koll på enskilda hedgefonder. De är ofta så unika att det är svårt att dra alla över en kam. Här har vi alla hedgefonder på Nordnets plattform, men jag tror det är en bra idé att läsa på lite hos vardera fondbolag för att få en helhetsförståelse för vad du köper: https://www.nordnet.se/marknaden/fondlistor?sortField=yield_1y&sortOrder=desc&selectedTab=overview&fundType=HEDGE

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm